Tuesday, 14 April 2015

Laleaua pestrita / Fritilaria meleagris

Laleaua pestrita (in latina - Fritilaria meleagri) am gasit-o intâmplător, la "o aruncătură de băț" de Iași...și, căutând pe net, vă pot spune că este o specie sălbatică, autohtonă, aflată pe lista plantelor pe cale de dispariţie, care apare primavara vestind si ea venirea caldurii.


Desi este prezentata in multe materiale drept lalea, este vorba de o confuzie evidenta, datorita asemanarii formei petalelor. Fritillaria meleagris, pe numele ei stiintific, nu este o lalea, din punct de vedere botanic; este inrudita cu laleaua, pentru ca face parte din aceeasi familie a Liliaceaelor.

Denumiri: Ciubota din Rodina, Caldarusa, Coarma, Floarea de sah, Bibilică.

In engleza: snake's head fritillary, snake's head, chess flower, frog-cup, guinea-hen flower, guinea flower, leper lily, Lazarus bell, chequered lily, chequered daffodil, drooping tulip, fritillary.


Tulpina are o înălțime de 20 - 30 cm, frunzele alterne, late de 3 - 10 mm şi lungi de 8 - 14 cm. Sunt flori solitare, mari, brune purpurii, pătate în forma tablei de şah. Mirosul florii este dezagreabil, asemanator cu cel de blana uda de animal.

Fritillaria meleagris este întâlnită la noi în ţară în pădurile umede de şes şi de deal din nordul Moldovei, Transilvania, dar şi în zona Carpaţilor de curbură.



info Wikipedia





 
 


















No comments:

Post a Comment